5 produktów, którymi wyczyścisz 90% uporczywych zabrudzeń w kuchni

Dla Klienta czystość w restauracji jest czynnikiem decydującym. Decyduje o tym, czy Klient powróci do restauracji oraz znacznie wpływa na renomę firmy. Jak więc zadbać o prawidłową higienę w kuchni? Poznaj 5 profesjonalnych produktów, które zapewnią Ci kompleksowe utrzymanie czystości.

 

application_cif_oven_grill_edited.jpg

Zabrudzenia w kuchni

 Kuchnia to miejsce, w którym higiena powinna odgrywać istotną rolę. Konieczne jest codzienne dbanie o czystość lodówek i zamrażalek, zmywarek, ścian, pieców i grilli, odpływów, podłóg, blatów roboczych, desek do krojenia, tac oraz innych przyborów. Mówiąc o czystości w kuchni musimy pamiętać także o rodzajach zabrudzeń. Zabrudzenia możemy podzielić na zabrudzenia pochodzące z żywności (np.  tłuszcze, białka, skrobia), zabrudzenia nieorganiczne (np. kamień z twardej wody), zabrudzenia wnoszone przez ludzi (takie jak piasek czy brud na butach) oraz zanieczyszczenia chemiczne spowodowane użyciem nieprawidłowych środków czyszczących.  Każdy preparat jest inny, tak jak różne są rodzaje zabrudzeń. Tylko prawidłowe dobranie produktów do powierzchni i rodzaju zabrudzenia pozwala zadbać o wysoki poziom higieny, a przy tym zmniejszyć koszty utrzymania czystości . Czy wiesz, że 90% kuchni można wyczyścić za pomocą 5 produktów?

5 produktów, za pomocą których pozbędziesz się trudnych zabrudzeń

Płynów do higieny kuchni jest wiele. Jednak nie wszystkie środki gwarantują zadowalające rezultaty. Spośród wszystkich płynów myjących i dezynfekcyjnych, możemy wyróżnić 5 najbardziej popularnych produktów. Jednym z nich jest preparat do ręcznego mycia naczyń Diversey Suma Star D1. Płyn doskonale usuwa tłuszcz i zaschnięte resztki żywności. Dostępny jest w poręcznej butelce w formie pianki lub w postaci bardziej skoncentrowanej, w kanistrze. Płyn do mycia naczyń Diversey Suma Star D1 o pojemności 2, 5 lub 20 litrów możesz używać zarówno do ręcznego mycia naczyń, jak i z pompcą QFM. 

W kuchni nie może zabraknąć także skoncentrowanego płynu do mycia ścian i podłóg Diveresy Suma Multi D2 oraz preparatu do mycia mroźni i chłodni Diversey Suma Freeze D2. Uniwersalny płyn Suma Multi D2 doskonale sprawdzi się do czyszczenia przedmiotów wykonanych ze stali nierdzewnej, glazury, terakoty, plastików, gumy, emalii i porcelany. Natomiast preparat Suma Freeze D2 zapewnia profesjonalne czyszczenie chłodni, mroźni i zamrażarek bez ich rozmrażania. 

Warto zaopatrzyć się również w płyn do czyszczenia sprzętu kuchennego Diveresy Suma Grill D9. Preparat szybko i skutecznie myje i dezynfekuje urządzenia w przemyśle spożywczym i gastronomii. To bardzo silny, alkaliczny preparat do okresowego czyszczenia uporczywych zabrudzeń z pieców, grilli oraz smażalników. Dostępny jest w formie płynu lub żelu (Diversey Suma Grill Gel D9.4). 

Pamietaj, że dezynfekcja w gastronomii to podstawa. Na uwagę zasługuje również płyn myjąco-dezynfekcyjny Diversey Suma Bac D10. Preparat idealnie sprawdza się do mycia i dezynfekcji powierzchni i urządzeń w miejscach spożywania i przygotowywana posiłków. Płyn dostępny jest również w systemie dozującym J-flex (Diversey Suma D10.1 conc J-flex).

Dlaczego warto stosować chemię profesjonalną?

Praca z odpowiednimi preparatami jest szybsza i łatwiejsza. Chemia profesjonalna gwarantuje odpowiednią pielęgnację sprzętów. A tylko właściwa pielęgnacja urządzeń może wydłużyć ich żywotność. Prawidłowa ochrona i sposób czyszczenia ma jeszcze większe znaczenie, gdy pod uwagę weźmiemy całkowitą wartość wyposażenia w kuchni. Nie czekaj i już teraz sprawdź chemią profesjonalną do gastronomii dostępną na e-higiena24.pl