5 produktów, którymi wyczyścisz 90% uporczywych zabrudzeń w kuchni

Dla potencjalnego Klienta czystość w restauracji jest czynnikiem decydującym. Decyduje o tym, czy Klient powróci do restauracji oraz znacznie wpływa na renomę firmy. Jak więc zadbać o prawidłową higienę w kuchni? Poznaj 5 profesjonalnych produktów, które zapewnią Ci kompleksowe utrzymanie czystości.

Kuchnia to miejsce, w którym higiena powinna odgrywać istotną rolę. Konieczne jest codzienne dbanie o czystość lodówek i zamrażalek, zmywarek, ścian, pieców i grilli, odpływów, podłóg, blatów roboczych, desek do krojenia, tac oraz innych przyborów. Jak robić to szybko i skutecznie? Podpowiadamy!

Zabrudzenia w kuchni

Mówiąc o czystości w kuchni musimy pamiętać także o rodzajach zabrudzeń. Zabrudzenia możemy podzielić na:

  • zabrudzenia pochodzące z żywności, takie jak: tłuszcze, białka, skrobia
  • zabrudzenia nieorganiczne, np. kamień z twardej wody
  • zabrudzenia wnoszone przez ludzi, np. piasek czy brud na butach
  • zanieczyszczenia chemiczne – spowodowane użyciem nieprawidłowych środków czyszczących.

Każdy preparat jest inny, tak jak różne są rodzaje zabrudzeń. Tylko prawidłowe dobranie produktów do powierzchni i rodzaju zabrudzenia pozwala zadbać o wysoki poziom higieny, a przy tym zmniejszyć koszty utrzymania czystości . Czy wiesz, że 90% kuchni można wyczyścić za pomocą 5 produktów?

5 produktów, za pomocą których pozbędziesz się trudnych zabrudzeń

Preparatów do higieny kuchni jest wiele. Jednak nie wszystkie środki gwarantują zadowalające rezultaty. Spośród wszystkich preparatów myjących i dezynfekcyjnych, możemy wyróżnić 5 najbardziej popularnych produktów:

  • Płyn do ręcznego mycia naczyń, Diversey Suma D1 – doskonale usuwa tłuszcz i zaschnięte resztki żywności.

 

  • Płyn do mycia ścian i podłóg, Diveresy Suma Multi D2 – szybko i skutecznie myje przedmioty wykonane ze stali nierdzewnej, glazury, terakoty, plastików, gumy, emalii i porcelany. W wersji Freeze D2 – zapewnia profesjonalne czyszczenie chłodni, mroźni i zamrażarek.

 

  • Preparat do czyszczenia sprzętu kuchennego, Diveresy Suma D9 – profesjonalnie myje i dezynfekuje urządzenia w przemyśle spożywczym i gastronomii.

 

  • Preparat do czyszczenia pieców, Diversey Suma D10 – mocny, alkaliczny preparat do czyszczenia piekarników i frytkownic. Skutecznie usuwa grube warstwy tłuszczu i zwęglone resztki żywności.

 

Dlaczego warto stosować odpowiednie środki chemiczne?

  • Praca z odpowiednimi preparatami jest szybsza i łatwiejsza.
  • Profesjonalna chemia gwarantuje odpowiednią pielęgnację sprzętów. A tylko właściwa pielęgnacja urządzeń może wydłużyć ich żywotność. Prawidłowa ochrona i sposób czyszczenia ma jeszcze większe znaczenie, gdy pod uwagę weźmiemy całkowitą wartość wyposażenia w kuchni.
  • Stosowanie niewłaściwych środków chemicznych może zaszkodzić naszemu zdrowiu, a używanie nieodpowiednich produktów może być przyczyną zatrucia.
Chemia do kuchni