Sprawdzone środki czystości do czyszczenia grilla

Po użyciu grilla należy pamiętać o oczyszczeniu rusztu, pokrywy i obudowy z pozostałości pożywienia, z tłuszczu i kurzu. Wspomniane resztki są wielce niezdrowe wręcz szkodliwe i mało estetyczne. Nieumyty grill jest idealnym siedziskiem do rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Zjadając kiełbaskę, rybę, mięso i inne pokarmy z nieumytego rusztu łatwo zachorować na niestrawność. Czyszcząc systematycznie nasze urządzenie odejmujemy sobie dodatkową pracę związaną z nierówną walką ze spalonym, starym tłuszczem. Ponad to potrawy, które przyrządzimy na czystym grillu będą smaczniejsze, pachnące i zdrowe.

blog_chemia do czyszczenia grilla.jpg

Jak czyścić grilla?

Urządzenie grillujące należy każdorazowo myć po użyciu. Jeśli grill jest restauracyjny lub hotelowy to należy go czyścić każdego dnia, przed otwarciem kuchni i po zakończeniu ostatniej zmiany. Gruntowne szorowanie grilla powinno odbyć się przynamniej dwa razy:  na początku i na końcu sezonu, albo, jeśli grill jest używany cały rok – kilka razy w roku. Im częściej i dokładniej zadbamy o ruszt i urządzenie tym mniej problemów będziemy mieć z usuwaniem popiołu, sadzy i spalonego tłuszczu. Przy czyszcząco – pielęgnujących czynnościach warto korzystać z wyspecjalizowanych preparatów do czyszczenia grilla. W artykule napiszemy Państwu kilka słów o tym, jak bezpiecznie i umiejętnie usuwać brud i tłuszcz z urządzenia. Zapraszamy do lektury.

Dobrze wyczyszczony grill to taki, który został sprzątnięty z wewnętrznej i zewnętrznej strony. Należy sprawdzić, czy zostały umyte wszystkie jego części, nie można skupić się jedynie na ruszcie, ponieważ  przy częstym użytkowaniu szybko odczujemy skutki naszej niefrasobliwości i opieszałości w czyszczeniu urządzenia. Praktyczne podejście to szorowania grilla, to mycie jego części, kiedy jest jeszcze ciepły (nie rozgrzany) – wówczas skuteczniej eliminuje się z niego przywarty, przypalony tłuszcz. Wcześniej warto wypalić resztki jedzenia – zwęglone pozostałości mniej problemowo można usunąć. Do czyszczenia należy używać szczotek ze stalowym włosiem, czyściw papierowych lub włókninowych i profesjonalnej chemii. Istnieje wiele sprawdzonych preparatów do czyszczenia grilla, i piekarników, te najskuteczniejsze dostępne są w naszym sklepie internetowym e-higiena24.pl. 

Jakich środków czystości używać do czyszczenia grilla?

Nadmieniliśmy już, że do czyszczenia grilla warto stosować chemię profesjonalną. Właściwe środki do usuwania zabrudzeń z rożna muszą być skuteczniejsze od płynu do naczyń, ale równie bezpieczne.  Całą gamę takich produktów oferujemy w sklepie internetowym e-higiena24.pl, są nimi płyny do czyszczenia piekarników, płyny do usuwania zatłuszczeń, żele i koncentraty do rozmiękczania przypaleń. Polecane przez nas artykuły chemiczne posiadają certyfikaty i można je stosować do czyszczenia urządzeń mających kontakt z żywnością.  Produkty w ofercie naszego sklepu różnią się pod względem konsystencji, sposobu aplikowania, wielkości i rodzaju butli – kanistra. Dzięki obszernemu wyborowi każda osoba zainteresowana profesjonalnymi, skutecznymi i bezpiecznymi środkami znajdzie odpowiedni preparat do czyszczenia grilla, pasujący do jej potrzeb. Przodującym płynem do czyszczenia zatłuszczeń jest Suma Extend D3 Diversey. Ten dwulitrowy profesjonalny preparat niezawodnie usuwa tłuszcz, olej z grilli i okapów. Jest gotowy do użycia od razu. Kolejnym płynem do czyszczenia piekarników, grilli, pieców, okapów i sprzętów kuchennych, które narażone są na tłusty brud, spalone resztki pożywienia jest środek Clinex Grill 77-023. Gwarantowana jest jego wysoka skuteczność wobec tłuszczu i trudnych do usunięcia zabrudzeń. Uniwersalnym płynem, którego warto mieć pod ręką po grillowaniu jest gotowy preparat do usuwania przypaleń H644 Voigt. Aktywna piana likwiduje zaschnięty tłuszcz i przypalenia a wygodna butelka o pojemności 600 ml ze spryskiwaczem ułatwia wszystkie czynności związane z czyszczeniem tych zabrudzeń.

Jak usuwać tłuste plamy z grilla?

Podczas i po grillowaniu na świeżym powietrzu, czy też w trakcie używania rożna czy piekarnika nie da uniknąć się tłustych plam w obrębie naszych działań. Miejsce przygotowania posiłków powinno być nieskazitelnie czyste, bezpieczne i estetyczne. Tłuste plamy z grilla są bardzo trudnymi do usunięcia zabrudzeniami. Dlatego rekomendujemy sprawdzony, skuteczny preparat Suma Grill D9, który dzięki substancjom alkalicznym i środkom powierzchniowo czynnym zapewnia szybki efekt mycia. Z tłustymi plamami  i zabrudzeniami na grillach, piekarnikach, rusztach, kuchenkach czy nawet patelniach profesjonalnie rozprawi się płyn Clinex Grill 77-071. Z kolei łagodniejszy a również skuteczny, odpowiedni do codziennego stosowania na tłuste plamy, dostępny w naszej ofercie  jest płyn Cif do czyszczenia piekarników i grilli w profesjonalnym wydaniu Diversey.

Produkty do mycia grilli i pieców to bardzo wydajne i efektywne produkty. Odpowiednio stosowane pozwolą cieszyć się smacznymi potrawami z czystego i bezpiecznego grilla. Zawsze przed pierwszym użyciem urządzenia i przed wyczyszczeniem warto zapoznać się z jego instrukcją, w której opisane powinny być kroki informujące jak skutecznie czyścić grilla.