Środki czystości dla nowo otwartej restauracji.

Delektując się chwilą, przebywający w restauracji klienci zwracają największą uwagę na dobry smak serwowanych dań, korzystne ceny, ale też na czystość i higienę panującą w lokalu.

nowa restauracja.jpg

Jak utrzymać kuchnię restauracji w czystości?

Schludność kuchni, wygląd toalet, czystość podłóg na sali i sterylność stolików nie mogą wzbudzać zastrzeżeń. W czasach Covid-19 bardzo ważne jest uczucie zaufania do miejsc, w których odbywa się konsumpcja. Szczególne higieniczne i bezpieczne warunki powinny być domeną miejsca przygotowania posiłków – kuchni. Nowo upieczeni restauratorzy planując uruchomienie gastronomicznego businessu są zobligowani zaopatrzyć się w profesjonalne środki czystości i dezynfekcji. Podpowiadamy jakie specyfiki wybrać, aby były skuteczne i spełniały ścisłe kryteria. Na liście powinny znaleźć się płyny do podłóg, płyny do płytek, płyny do blatów, środki do dezynfekcji i preparaty do mycia toalet.

Sercem zakładu gastronomicznego jest kuchnia. Jeśli będzie panowała w niej higiena i porządek, klienci wyczują to w daniach i zostaną gośćmi takiego miejsca na długo, dodatkowo zachęcając swoich bliskich i znajomych do odwiedzenia restauracji. Podstawą porządku i sterylności jest wypracowanie systematyczności w sprzątaniu kuchni, dokładności i odruchu dbania o swoje miejsce pracy. Przede wszystkim stosowanie profesjonalnych środków czyszczących do opanowania brudu i nieczystości podczas i po gotowaniu. Sukces zagwarantuje odpowiednia organizacja w kuchni, która wiąże się z wyznaczeniem  optymalnych miejsc do konkretnych czynności, używanie specjalnie dedykowanych naczyń, sprzętu i oczywiście produktów żywnościowych najwyższej jakości. Nie zapominając o sprzątaniu, w taki sposób, aby profesjonalnie pozbyć się zagrożeń. Specjalistyczne środki czystości dla gastronomii oferowane na e-higiena24.pl pomogą utrzymać higienę każdego stanowiska w kuchniach HoReCa. Produkty chemii do gastronomii, których jesteśmy dystrybutorem posiadają odpowiednie atesty i są dedykowane konkretnym czynnościom – dlatego sprzątając nimi osiąga się zamierzony efekt i satysfakcję. Należy pamiętać, że nie chodzi tylko o piękny wygląd kuchni, ale przede wszystkim o bezpieczeństwo pracowników i gości. Mając powyższe wytyczne na uwadze warto zaopatrzyć się w profesjonalne płyny do mycia naczyń. Opierając się na doświadczeniu, ale też na najnowszych informacjach polecamy sprawdzony przez pokolenia płyn do naczyń Ludwik, który teraz ma ulepszoną formułę, nadal zachowując standardy dbające o środowisko. Warte uwagi płyny do naczyń proponują marki Clinex 77-051 i producent P&G - płyn do naczyń Fairy. Należytą uwagę powinno się zwrócić na wykwalifikowaną chemię do zmywania mechanicznego. Prym w tym sektorze widzie Diversey takimi środkami jak Suma Nova, Jonmatic 400. Nie można pominąć nabłyszczaczy takich jak Jonmatic Perfect Extra czy Suma Rinse także marki Diversey. Oferujemy środki do czyszczenia rozmaitych powierzchni kuchennych. Niezwykle istotny jest wybór płynów do mycia podłóg. Do podłogi w kuchni potrzebny jest silny, alkaiczny preparat, który myje i odtłuszczania. Takim środkiem jest Jontec Stride Degraissant. Kolejny, niezawodny płyn do podłóg wg naszej opinii to produkt Clinex – niskopieniący Max Dirt 77-650, nie zawiera kompozycji zapachowej. Jest płynem do podłóg, ale świetnie poradzi sobie z czyszczeniem zatłuszczonych ścian i innych powierzchni zmywalnych.  Płyny do płytek, blatów, kuchenek i okapów także starannie dobieramy  – do czyszczenia tych części wyposażenia kuchni polecamy sięgnąć po płyn do trudnych zabrudzeń tłuszczowych Suma Break up Force D3.5. Wybitnym płynem do płytek okazać się może też  produkt 4Dirt Clinex - skutecznie rozpuszcza stare zanieczyszczenia olejowo-tłuszczowe i wielowarstwowe powłoki brudu.

Chemia do gastronomii to specjalnie przeznaczone temu sektorowi wyroby. Produkty na naszej stronie e-higiena24.pl takich firm jak Diversey, Clinex, Voigt, Tork itp. są idealnie dopasowane do utrzymania kuchni w oczekiwanej czystszości. W ich skład wchodzą bardzo wydajne, mocne koncentraty, z regulaminowymi atestami, dedykowane poszczególnym zabrudzeniom kuchennym. W kuchni nowo otwieranej restauracji nie powinno zabraknąć także ręczników kuchennych, czyściw, dozowników, ścierek, mopa – tu z pomocą profesjonalnych produktów przychodzą takie firmy jak Tork, Vileda czy Lamix. W profesjonalnej kuchni istotne są zasady dbające o zdrowie, higienę i bezpieczeństwo pracowników i klientów. Reasumując, na porządek w kuchni restauracyjnej wpływ ma wiele czynników. Dobra organizacja pracy, nastawienie pracowników i produkty profesjonalnie dobrane do potrzeb danego lokalu gwarantują duży sukces.

Płyny do mycia naczyń - jak wybrać najskuteczniejsze?

Środki do mycia naczyń w restauracyjnej kuchni powinny być skuteczne, wydajne i delikatne dla naczyń i urządzeń kuchennych. Od efektywności płynu do naczyń zależy ilość zużycia produktu i wody – czyli odpowiedni wybór detergentu może wpłynąć na wydatki w lokalu gastronomicznym. W restauracjach zapotrzebowanie na środki do mycia naczyń jest ogromne. Ta konkretna chemia do gastronomii dzieli się na płyny do ręcznego mycia naczyń i na płyny do maszynowego mycia naczyń. Oferowane preparaty mają różną gramaturę, konsystencję i występują w wielu wariantach – dając wybór i możliwość konstruktywnego dopasowania chemii do potrzeb kuchni. W naszej ofercie posiadamy produkty o wysokiej skuteczności. Od rodzaju gastronomii, jej wielkości, charakteru businessu zależy jaki specyfik wybrać. Płyny do naczyń, które są do kupienia na e-higiena24.pl doskonale radzą sobie z usuwaniem takich zabrudzeń jak: zaschnięty tłuszcz, osady po kawie, herbacie, przypalenia. Eliminują zabrudzenia z naczyń, garnków, patelni, szkła, sztućców czy stali nierdzewnej. Firma Diversey w swojej szerokiej ofercie przedstawia płyn do naczyń do mycia ręcznego Suma Star D1 Plus przeznaczony do stosowania z dozownikiem Divermite Plus. Ten specyfik doskonale myje naczynia i pozostawia je bez smug, jest bardzo praktyczny w użyciu. To koncentrat, dzięki czemu produkt jest ekstra wydajny. Chemia do gastronomii to często produkty wielozadaniowe. Jednym z nich jest uniwersalny płyn myjący Suma Multi D2. Świetnie usuwa zabrudzenia z powierzchni emaliowanych, z glazury i urządzeń w kuchni. Dlatego też, jest to jeden z bardziej popularnych płynów do blatów.

Dezynfekcja - zapewnij bezpieczeństwo klientom

Niewątpliwym priorytetem w branży gastronomicznej jest czystość i higiena. Przestrzeganie zasad higienicznych w restauracji ma swoje procedury, dotyczą one dezynfekcji pomieszczeń, urządzeń i maszyn w lokalu. Dezynfekcja w lokalach gastronomicznych powinna odbywać się doraźnie, każdego dnia, ale też okresowo. Dezynfekować powinno się stoły, blaty, podłogi, umywalki, toalety, zlewy, ręce. Najlepiej sprawdzą się środki do dezynfekcji także z funkcją czyszcząco - myjącą. Produktami, które niwelują drobnoustroje, wirusy i bakterie z powierzchni są płyny z serii Suma Bac marki Diversey, czyli koncentraty rekomendowane jako podstawowa chemia do gastronomii. Zaproponowane środki do dezynfekcji posiadają właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze. Równie doskonale sprawdzi się kolejny produkowany przez Diversey produkt jest on z linii Pro Formula: środek do dezynfekcji Cif Professional 2in1 Cleaner Disinfectan. W lokalu gastronomicznym  nie można zapominać o konieczności dbania o łazienki i toalety. W tych miejscach powinno stosować się produkty celowo wyprodukowane do mycia toalet. Środki dezynfekujące dłonie, powierzchnie, podłogi, kafle, sprzęt sanitarny. Do higieny i dezynfekcji powierzchni polecamy preparat dezynfekująco – myjący Clinex W3 Bacti 77-700. Sprawdzi się jako środek przeznaczony głównie do czyszczenia i odkażania armatury sanitarnej, posadzek, umywalek. Podobnie działający i skuteczny środek do dezynfekcji, działający przeciwko wirusom, grzybom, bakteriom, sporom i drożdżom to Dezofast Clinex. Rekomendowanym preparatem do mycia toalet jest myjąco okamieniający płyn Taski Sani Antikalk.

Z propozycją rewelacyjnych płynów i żeli do dezynfekcji rąk wychodzi firma Tork. Najpopularniejsze produkty używane w tym celu to 420108 – żel lub 420118 – płyn. Miejsce na tą chemię w restauracji powinny znaleźć się w każdej łazience ale i w kluczowych punktach w lokalu. 

Reasumując temat. Każdy, kto planuje otworzyć lokal gastronomiczny powinien zaopatrzyć się w profesjonalną chemię do gastronomii, która pozwoli w bezpieczny i skuteczny sposób dbać o czystość, sterylność i bezpieczeństwo klientów i pracowników. Tylko chemia profesjonalna gwarantuje jakość i atesty poparte dokumentami. Zapraszamy na e-higiena24.pl tu znajdziecie Państwo szeroki wybór potrzebnych produktów.